Veszélyforrások

A jó idő beköszöntével megindult a hobbihajózási szezon is, ami rengeteg veszélyforrást hordoz magában.

Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek.

A hajózásnak vannak veszélyei, történhetnek balesetek. Akár figyelmetlenségből, akár a szabályok be nem tartásából következnek be, a következmények súlyosak lehetnek.

 Vízi járművet csak az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszesital fogyasztásából származó alkohol!

A vízi járműben tartózkodó úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy továbbá vízi sporteszközök közlekedő minden személy köteles mentőmellényt viselni.    

A menetben lévő csónakban tartózkodóknak- a csóváló evezést, a csáklyázást, vagy más munkát végző személyt kivéve- TILOS állni.

Vízi járműben irataikat, vízre érzékeny értékeiket, elektromos eszközeiket helyezzék el vízhatlan tokban, túra esetén ruházatukat műanyag zárható hordóban.

Fontos továbbá odafigyelni az olyan helyeken, ahol a vízi sportok kedvelői is jelen vannak, hiszen az elmúlt években számos olyan balesethez riasztották a mentőszolgálatot, ahol vízi járművek okoztak sérülést.

Noha a vízi bicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz nem vízi járműnek, hanem úszóeszköznek minősül, használatuk mégis rengeteg veszélyt rejt magában.

Ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett használhatja ezeket.

  • Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
  • A fürdőhelyek határát fehér alapon kék, hullámzó vízben fekete felsőtestet mutató tábla jelöli.
  • Gumimatrac, vízi bicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejesugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!

 

Tilos fürdeni:

  1. a) hajóútban;
  2. b) hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  3. c) vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  4. d) kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén;
  5. e) egészségre ártalmas vizekben;
  6. f) a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;

 

Az oldal fenntartója

A Fertő Tavi Speciális kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület olyan egyesületi formában működő társadalmi szervezet, melynek célja és feladatai: A közrend és közbiztonság - külön kiemelve a vízi közlekedést-, a bűncselekmények és a balesetek megelőzése, gyermek- és ifjúságvédelem, katasztrófa elhárítás, környezet- és állatvédelem, tagjai, önkéntesei és más polgárőr egyesületek oktatása, képzése.


Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőrség

9400 Sopron, Patak utca 10.

Telefon: +36 20 322 1286

Segélyhívó: +36 21 221 0108

info@fertovp.hu


Lépj kapcsolatba velünk!